(Kaikki paimennuskuvat Mika Vähä)

11.-14.8. uskomaton Sinikka tiimeineen järjesti taas ikimuistoiset paimennusskabat tilallaan Kuttukuussa. Tuomareina olivat tällä kertaa viralliset AHBAn tuomarit Rusty Jeffers ja Linda Rorem. Torstaina oli mahdollisuus suorittaa Herding Capability Test, perjantaina Junior Herding Dog Test, lauantaina Herding Ranch Dog I luokka ja sunnuntaina Herding Ranch Dog II ja III luokka. Kolmosluokassa ainoa osallistuja oli Sinikka bordercollie Weedyn kanssa, ja he saivat hienon tuloksen ja tittelin HRDIII - ensimmäisinä Suomessa! Sinikka on nyt käynyt läpi kaikki vaadittavat koulutukset, harjoitusarvostelut ja kilpailut, jotka vaaditaan siihen, että hänelle voidaan anoa AHBAn tuomarioikeuksia. ONNEA!

Mutta mennäänpä nyt alusta uudelleen: Patchcoat -koiria oli skaboissa mukana kaikkiaan peräti viisi! Lilli ja Sanni suorittivat HCT:n molemmat legit torstaina ja perjantaina JHD:n molemmat legit. Lillin ja Sannin yhteistyö on kaunista katseltavaa. Vaikka Lillillä on taipumus riehaantua lampaiden läsnäollessa, niin Sannin pysyessä rauhallisena homma hoituu kyllä tyylikkäästi!

Video Lillin ja Sannin ekasta legistä. (klik!)

Sanni ahkeroi myös tittelit kasaan Ellin kanssa. Video Ellin ja Sannin toisesta legistä.

JHD:n suorittivat myös Mai ja Hanna, taitava pari! Hanna kertoo paimennusviikosta tarkemmin blogissaan. Video Main ja Hannan ekasta legistä.

Kiri ja Hilkka saivat myös hyväksytyt legit ja tittelin JHD. Se oli kyllä työvoitto, sillä lampaat olivat lentäväisiä ja ohjaus välillä hieman hakusessa, mutta lopputulos hieno ja jäätelöiden arvoinen! Kiitos, Hilkka!

Vaapu ja Eija-Riitta olivat suorittaneet Junior Herding Dog Testin ensimmäisen legin jo viime vuonna, joten nyt oli läpäistävä vain toinen legi, ja sehän sujui upeasti! Video Vaapun ja Eija-Riitan suorituksesta.

^ Kaikki "juniorit" luokkakuvassa tuomareiden, Sinikan ja Mikan kanssa. Oli kuuremma suurin Junior Herding Dog Test, minkä Rusty oli koskaan arvostellut! Ja tasoltaan paras. USAssa kuulemma yleensä kolmasosa junnuista hylätään. Täällä meni läpi kaikki yhtä lukuunottamatta!

Perjantaina menin Viian kanssa Kuttukuuhun yöksi. Tarkoitus oli yöpyä teltassa, mutta yöstä oli tulossa tosi kylmä ja sisällä oli vuode vapaana, joten kömmimme makuupusseinemme ja peittoinemme kammarin puolelle. Sitä ennen kuitenkin Viia -pienokainen sai riekkua Vaapun ja erään serran kanssa, ihmetellä sikaa, kanoja ja hevosia ja tehdä tuttavuutta mukavien ihmisten kanssa. Saunoimme ja evästelimme ja koska - päinvastoin kun varsinaiset paimentolaiset - olin pirteä kuin peipponen, istuin iltaa saunan kuistilla mukavien poikien kanssa. Kiitos kaljasta - nähdään taas ensi kesänä!

Lauantaina olikin jännä päivä, kun kyseessä oli oikein kilpailu, Herding Ranch Dog I luokka. Olin ajan ottajana lähes koko päivän ja poltin naamani. Mutta oli se vaan hienoa katseltavaa! Ihan puolueettomasti (joo joo... ) voin sanoa, että yksi kauneimmista, vaikkakaan ei täydellisimmistä suorituksista oli Vaapun ja Eija-Riitan.

Tehtävä ei ole helppo, eikä mennyt läpi tällä kertaa, mutta parempi hyvä hylsy kuin huono tulos!

Sen sijaan Mai ja Hanna onnistuivat molemmilla legeillä ja saavuttivat tittelin HRD I.

Samaisen luokan voitti Sinikka suursnautseri Ticolla. Kaikkea sitä näkee!

Geimeissä pelasi toinenkin Sinikan kasvatti - taitavat olla ensimmäiset riisenit Euroopassa, joilla on paimennustittelit.

Siinä katsellessa toisten upeita suorituksia alkoi kisahammasta kolottaa, ja sain kuin sainkin ostettua kaksi peruutuspaikkaa sunnuntaille Junior Herding Dog Testiin. Niinpä lauantai-iltana piti lähteä kotiin vaihtamaan juniori veteraaniin . Aamulla taas takaisin Pamin kanssa. Eipä oltu harjoiteltu vuoteen - kerran käytiin heinäkuussa ison lauman kanssa metsätiellä, siinä kaikki. "Kyllä sie oot hullu", sanoi Hansukin. Ensimmäinen legi meni suht ok, ja saatiin tuomari Lindalta oikein "good job!" arvostelut. Toinen legi olikin hilkulla. Joo, osasihan Pami, mutta olihan se kauheaa räpellystä omalta osaltani. En osannut kävellä takaperin, en käyttää sauvaa enkä katsoa koiraa, joka pöllyytti lampaita pari kertaa. Mutta paikoitellen onnistui ihan kivastikin.

Niinpä vain tuli suoritettua Junior Herding Dog. Veteraanilla. Ensi vuonna sitten pikkukoiran kanssa !

^ Pami seuraa aitauksen tapahtumia silmä tarkkana.

Muutama muukin rotumme edustaja oli paikalla. Kiva nähdä, että rodunomaiset kokeet kiinnostavat ja että aussie toimii!

Mika Vähän ottamiin kuviin linkki tässä.