Hannan innostamana mentiin häiriköimään Liperin Kennelkerhon tokotreeneihin. Ihan kivaa siellä olikin! Pääosassa oli Pami, koska Unskin kanssa oltiin agility-kurssilla, mutta koska kurssi jatkuu huomenna, niin kirjoitan siitä sitten vasta.

Toko-ryhmässä oli 5 koirakkoa: 3 aloittelevaa, Hanna ja Jatsi voittajaluokan ja minä Pamin kanssa avoimen luokan liikkeitä harjoittelemassa. Ohjaajana Enska.

Aluksi otettiin vähän lämmittelyä ja motivointia seuraamisen muodossa jokainen omaan tahtiin. Sitten paikallaolo. Hanna meni piiloon ja minä seisoskelin aikani Pamin näkyvillä ja menin sitten käymään vähäksi aikaa piilossa. Nou problem. Onneksi Pami makasi Jatsin vieressä, niin saattoi katsoa mallia. Uskoisin, että tätä on helppo jatkaa, koska Pamin kanssa on tahkottu paikallolo vaikeuksien kautta voittoon.

Liikkeestä maahanmeno otettiin ryhmäliikkenä. En huomannut siinä mitään virhettä, mutta jäi mietityttämään, kuinka kertoisin koiralle etukäteen, mikä liike on tulossa, jotta saisin siihen varmuutta ja nopeutta. Monethan ottavat piakisesti maahan ennen liikkeen aloittamista - eh kä sitä kannattaisi harrastaa.

Luoksetuloa otettiin yksi kerrallaan. Otin vain pelkkiä luoksetuloja ilman mitään pysäytyksiä 2 kertaa. Mutta sitten Hanna kysyi olenko päättänyt opetanko Pamin pysähtymään käsimerkistä vai käskystä, ja hän suositteli saman tien käsimerkkiä. Kokeilin pari kertaa ihan lyhyeltä matkalta, ja kas: pelkkä käsimerkki tuntuu toimivan paremmin kuin käsky JA käsimerkki.

Liikkeestä seisominen jälleen ryhmäliikkeenä. Sehän sujuu kyllä.  Sitten irroteltiin seuraamisharjoituksilla omaan tahtiin. Enska sanoi, että käännöksissä Pamin tarkkaavaisuus hieman herpaantuu, joten lyhyempiä pätkiä ja nopeita käännöksiä - niillä parani jälleen.

Sitten otettiin aivan uusi asia, avoimen luokan hyppy. Pamppu ei meinaa millään älytä istumista esteen takana, seisoo vaan ja tuijottaa mua. Tätä pitää treenata paljon: ihan vaan hyppy ja istuminen, palkka siitä.

Sitten muut jo lähtivätkin, mutta kun koirissa tuntui olevan intoa, niin jatkettiin vielä Hannan kanssa. Otin Pamin mieliksi pari noutoa, myös hyppynoudot siten, että kapula heitetään sivulle. Lisäohjauksin ihan ok. Sitten Hanna vielä näytti, kuinka opetetaan kaukokäskyihin seisomaan nouseminen. Tällä hetkellä homma on kiinni vain siitä, osaanko minä tekniikan. Ja kun Hannakin treenasi tunnareita Jatsin kanssa, niin minäkin pyörittelin yhtä kapulaa käsissäni ja laitoin sen sitten neljän muun palikan joukkoon. "Etsi" -käskyllä Pami toi ekalla kerralla oikean kapulan. Kun sai palkan ja kehuja, niin innostui niin paljon, että seuraavalla kerralla viskeli kapulat sinne tänne ja toi väärän. Näytin sille vielä oikeaa palikkaa, ja lähetin sen vielä kerran etsimään - ja taas tuli oikea. Jälkikoira vissiin käyttää nenäänsä.

Muutamia liikkeitä otin myös Unskin kanssa: seuraamista, juoksusta maahanmenon ja hyppynoutoja. Unskilla onkin jo enemmän kokemusta kaikesta kuin Pamilla.