Elsan nenä. Kaikkihan alkoi siitä, kun muutaman kuukauden ikäisenä leikin temmellyksessä Elsa sai Ukon hampaasta kirsuunsa aikamoisen haavan. Myöhemmin haava tulehtui ja kesti aikansa, ennen kuin se alkoi parantua. Kun siihen jo oli muodostunut kunnon rupi, se aukesi uudestaan ja tulehdus leimahti tosi pahaksi. Rupia ja rakkuloita levisi hauvaparan kuonoon ja poskiin saakka.

Minä tietysti kasvattajana pelkäsin pahinta, eli jotakin autoimmuunisairauden ilmentymää. Siispä Elsasta otettiin kaikki mahdolliset kokeet ja näytteet. Mitään ei löytynyt. Pirjo ja hoitava eläinlääkäri tulivat siihen johtopäätökseen, että pikku Elsa on ilmeisesti työntänyt nenänsä johonkin tunkioon metsässä kaivellessaan, ja haava on saanut ekstrapöpön. Lääkkeeksi kortisonia ja antibiootteja.

No, siitä lähtien nenä on ollut välillä parempi, välillä huonompi. Monta kertaa kävi niin, että juuri kun hieno rupi oli muodostunut, se repesikin uudestaan. Nenä oli toisinaan aika karskin näköinen, kun kirsun päällä oli leveä punainen arpi. Elsaa se ei tuntunut mitenkään vaivaavan, onneksi. Pikkuhiljaa arven sijaan alkoi muodostua normaalia, tervettä ihoa ja kunnollinen pigmentti.

Kunnes:

Pirjo soitti perjantaina, että Elsan naama on ihan rupinen ja rakkulainen silmiä myöten. Sama eläinlääkäri, joka on hoitanut Elsaa koko sen elämän ajan, otti jälleen näytteitä ja kokeita - ja kas: Kysessä on virus. Virus, joka elää koiran suussa ja tarttuu limakalvokontakteissa. Saman tyyppinen, kuin ihmisillä esim. herpes. Saattaa olla piilossa vuosikaudet ja sitten yhtäkkiä tulee esiin jossain muodossa. Tämä ei kuitenkaan ole näitä tavallisimpia virustyyppejä, mitä vastaan kaikki koirat rokotetaan (kennelyskä, parvo, penikkatauti, leptospiroosi...). Virus tarttuu todennäköisesti vain limakalvoilta ja ollessaan aktiivinen. On siis olemassa pieni riski, että Elsan pennut ovat saattaneet saada virustartunnan  emältään. Toisaalta: ne ovat saattaneet saada myös immuniteettisuojan. Eipä tiedä, ennen kuin jos joskus jollakulla pennuista ilmenee jotain oireita. Kyselen vielä, voisiko viruksen olemassaoloa todentaa esim. verikokeella.

Elsalla ei tunnu olevan hätää, vaikka naama onkin kuulemma aika... hmmmm... kaunis *. Koska kortisonin vaste on ihan olematon, Pirjo kokeilee Elsalle homeopaattista hoitoa. Kerrassaan harmillinen juttu, mutta toisaalta helpotti tietää, mistä on kysymys!