Oli mun vetovuoro Josepan tottisryhmässä eilen, parina Linkolan Riitta. Riitta oli ollut kekseliäs ja aktiivinen, ja rakentanut hieman rallytokomaisen radan, jonka tarkoituksena oli kerrata tottisliikkeitä, parantaa kontaktia ja pitää hauskaa koiran kanssa.  Ryhmätreenien jälkeen tein vielä radan pari kertaa Unskin kanssa - voitte arvata, että mummu oli aivan täpinöissään ja vaikka lähes juoksimme radan läpi, se ehti tehdä vielä monta ylimääräistä kieppiä ja hyppyä matkan varrella. Kaikki liikkeet voi tehdä koiran tason mukaan, ryhmässämme nuorin oli 4 kk ikäine rotikkavauva ja Unski oli varmaan vanhin. Edistyneemmän koiran kanssa voi kaikki liikkeet aloittaa ja lopettaa perusasentoihin ja seuruuttaa etapilta toiselle, aloittelevamman kanssa voi keskittyä itse "tempun" suorittamiseen ja riekkua vaikka välillä. Liikkeitä voi siis harjoitella myös näin:

1. Paikalla makuu. Laita koira maahan ja kierrä sen ympäri.

2. Seuraaminen. Suoraan eteenpäin, kierrä valotolpan ympäri vasempaan ja jatka seuraavalle etapille. Koira ei saa jäädä merkkailemaan tolppaa.

3. Nouto. Ota ämpärin leluvalikoimasta valitsemasi lelu (omaakin saa käyttää), heitä se ja pyydä koira tuomaan.

4. Henkilöryhmä.

5. (liikkeestä) istuminen

6. (liikkeestä) seisomaan jääminen

7. Hyppy. Kaksi pelastuskoirien ketteryydessä käytettävää pöytää oli kohtalaisen lähekkäin toisiaan, koira käskystä pöydälle ja käskystä alas, sitten toinen pöytä samalla tavalla.

8. Namin etsiminen kumollaan olevan purkin alta.

9. Hyppy renkaan läpi.  Toinen henkilö pitää hulahula-vannetta sopivalla korkeudella ja ohjaaja hyppyyttää koiran siitä läpi.

10. Hyppy edestakaisin. Kumollaan olevien kukkaruukkujen varaan oli asetettu rimat, siis kaksi matalaa aitaa. Toisen yli poispäin ja toisen yli takaisin.

11. Luoksetulo. Koira istumaan tai maahan, mene itse sopivaksi katsomasi matkan päähän ja kutsu koira. Lopuksi mahtavat riekkujaiset  lelujen kanssa.

Kun ensimmäinen suorittaja oli puolivälissä rataa, lähti seuraava. Toiset ryhmäläiset harjoittelivat sillä välin paikallamakuuta häiriön alla hieman sivummassa.

Pamin kanssa harjoittelin vain seuraamista ja jääviä liikkeitä. Lopuksi otin vielä pari estenoutoa. Alkaa tyttö olla entisensä; seuraaminen oli paikoitellen aivan ihanaa. Ihan kuin se vähän varoisi vielä oikeaa etulapaa hypyissä; hyppää jotenkin vinosti.

Tomas oli mukana kentän laidalla hengailemassa ja tyttöjä tsiigailemassa. Oli niin ollakseen kun pääsi autokyytiin.