Olette varmaan jo aikoja sitten tottuneet näihin näyttelymaailman ilmiöihin, joita minä se vain jaksan edelleenkin ihmetellä:

- typistyskielto tuli voimaan Suomessa aikoja sitten, ja se koskee v. 2000 ja sen jälkeen syntyneitä koiria

MUTTA:

- Suomalaisissa näyttelyissä typistetty aussie voi kuitenkin esiintyä näyttelyissä, menestyä, olla jopa ROP, VSP ja ryhmäsijoittuja - varmaan pian myös BIS -sijoittuja

KUNHAN

- kukaan ei valita asiasta.

Tuomarin ja viime kädessä näyttelytoimikunnan asia on huolehtia siitä, että JOKAISELLA töpöhäntäisellä aussiella on töpötodistus. Töpötodistuksia ei kuitenkaan tarkisteta. Töpötodistusta ei kysellä, jos sitä kukaan ei vapaaehtoisesti esitä. Myöskään rokotustodistuksia ei enää tarkisteta, eikä koirien rekisteritodistuksia. Voit tuoda näyttelyyn ihan minkälaisen sääntöjen vastaisen koiran tahansa, kunhan et jää kiinni. Jos jäät kiinni, nou big deal, ellet ole kasvattaja.

Missään ei ole kuitenkaan määritelty, millainen töpötodistus kelpaa. Kelpaako esim. venäjänkielinen, netistä ostettu tai ulkomaalaisen eläinlääkärin allekirjoitettu ja leimoilla varustettu todistus? Jos kelpaa, niin äkkiä hankkimaan! Ei maksa paljon, eikä tarvitse kuskata koiraa mihinkään: sen kuin vain täyttelet kaavakkeen netissä ja maksat. Pitkähäntäisellekin saa kätsysti töpötodistuksen, jos  haluaa vaikka selittää kaikille, että "tää koira on syntymätöpö, mut laitatin häntäimplantin, kun se oli sääli hännätöntä koiraa..."

Kateushan on kantava voima. Jos jollakulla näytteilleasettajalla on pienikin epäilys, että (paremmin sijoittuneella) kanssakilpailijalla olisi esitettävänään typistetty aussie, niin siitä pitää tehdä ilmoitus HETI paikan päällä! Siis apua! Menen ilmoittamaan epäilykseni näyttelytoimikunnalle, saan vihat päälleni koska a) epäilen näyttelytoimikuntaa laiminlyönnistä, b) epäilen tuomaria ammattitaidottomuudesta, c) epäilen kanssakilpailijaa vilpistä, d) vien kaikkien aikaa ja e) rahaa, jota kuluu dopingnäytteiden ottamiseen ja asian selvittelyyn.

Kennelliittohan tarjoaa suuressa viisaudessaan geenitestiä asian ratkaisuksi. ROP-aussiehan olikin syntyessään puolihäntäinen, eli geneettisesti töpö, mutta tottakai se typistettiin, koska niinhän tekevät KAIKKI (paitsi ruotsalaiset ja suomalaiset). Pitkähäntäinen aussiehan on maailmalla huvituksen aihe, mutta puolihäntäinen on kertakaikkiaan kauhistuksen rumilus!

OSTA SIIS ulkomailta typistetty aussie ja kierrä sen kanssa kaiken maailman russit, balkanit ja valkovenäjät. Kun se on kuuden maan valio niin tottakai sitä kannattaa käyttää jalostukseen vaikka se onkin lapanen eikä sillä ole mitään käyttötuloksia. Mutta on se niin suloinenkin.

Ja jos olet kasvattaja, niin tokihan ymmärrät oman parhaasi: kyllä Suomestakin löytyy pientä maksua vastaan typistäjiä, jotka allekirjoittavat millaisen todistuksen tahansa. Siispä vähintäänkin ne puolihäntäiset eli rumatöpöiset kannattaa typistää heti alkujaan; onhan niillä töpön DNA!

Älä siis puutu muiden tekemisiin, vaan pane itse paremmaksi.

* * *

Minulle kasvattajana ei ole töpöyden myötä koitunut mitään muuta kuin harmia: sairauksia, epäilyksiä ja kommentteja epäesteettisyydestä ja asiantuntemattomuudesta ("miksi et typistänyt noita rumia pitkiä töpöjä?"). Olen sitä mieltä, että koira on vammainen ilman häntää ja rodussamme töpögeenistä pitäisi päästä pikkuhiljaa kokonaan eroon. Jos Kennelliitto ei salli typistystä, sen ei pidä sallia myöskään töpöjä, koska sillä ei ole mitään keinoja erotella syntymätöpöjä typistetyistä.

Amen.