1. päivä

Oltiin Pamin kanssa Started-luokassa lampaita paimentamassa. Jännitin ihan sikana, ja pidin koiran niin kovassa kurissa, ettei se päässyt tekemään juuri mitään. Siispä ei työskentelypisteitäkään herunut kuin 59, eli ei läpäisty. Tuomarin kommentti: "Nice control of dog, but didn't get much to work - you have to trust him!". Kun katson peiliin, näen vahvan ohjaajan, joka on tolkuttanut koiralleen, että lampaita ei saa jahdata. Pami työskentelee silloin, kun on syytä eli lauma hajoaa tai karkaa - muutoin se vaan käppäilee perässä, ja niin minusta on hyvä. Sitä saa mitä tilaa.

Kaikenlaista kyllä nähtiin, kauneimpana Hilun ja Callien suoritukset: rauhallista ja tasaista. Useimmat koirat vain juoksentelivat turhaan, mutta ohjaajat olivat kyllä taitavia!

Huomenna uudestaan.

2. päivä

Nyt kun olin päässyt jännityksestä, suunnittelin planin, että Pami pääsee tekemään edes sen, minkä osaa, eli hakuja. Läpihän se meni jopa 75 pisteellä, siis eka legi suoritettu! Tuomari kommentoi vielä, että kuljetuskin oli paikoin kaunista. Palkintojen jaon jälkeen vielä tuomari sanoi, että hieno koira sulla, vie sitä eteenpäin.Sijoituttiin toiseksi Started -luokassa ja saatiin hienot nauhat.

Illalla oli vielä ASCAn tokokoe, vain Novice -luokka. Kilpailin molempien kanssa. Tuomari perehdytti meidät hyvin ennen alkua. Arvosteluperusteet ovat melko erilaiset kuin meikäläisessä tokossa, mutta reilut ja varsin johdonmukaiset. Liikkeet ovat: 

Paikallaan istuminen (ryhmäliike, 1 min.), Paikallaan makuu (ryhmäliike 3 min.), hihnassa seuraaminen, henkilöryhmä hihnassa, koiran tutkiminen, vapaana seuraaminen, henkilöryhmä vapaana, luoksetulo.

Pamilla meni paikallaan istuminen (ryhmäliike) nollille, koska se kävi kesken kaiken makaamaan ja sitten vielä lähti hiipimään minua vastaan kun lähdin palaamaan sen luokse. Luoksetulossa koiran kuuluu tulla ensin eteen istumaan, ja siitä kiertää takakautta ohjaajan sivulle. Pami kääntyy edestä sivulle, joten pisteitä putosi aika tavalla sen vuoksi. Muut liikkeet menivät ihan hienosti, mutta 145 pistettä ei riittänyt tulokseen.

Unski oli tietysti ihan liekeissä. Seuraamisessa edisti rutkasti, mutta pysyi jotakuinkin hanskassa. Koiran tutkiminen meni nollille, koska kun lähdin palaamaan koiran luokse kiertäen sen takakutta, se alkoi kääntyä mukanani. Paikallaan istumisessakin tapahtui lopussa joku härdelli - taisi mennä maate ihan viime sekunneilla. Kaksi liikettä siis nollille - säälipisteitä yrityksestä ei tässä tule, kuten meidän tokossa. Tuomari sanoi, että "it's wonderful to have that spirit on her age" - ja sen kyllä allekirjoitan!

3. päivä

Otin turhan löysästi eikä Pamikaan tuntunut olevan kovin innostunut. Jo häkistä otto oli sitä sun tätä. Neljästä pisteestä jäi kiinni

No jaa. Pami ei tosiaankaan ole mikään paimenkoira. Niitä ominaisuuksia ja kykyjä olisi pitänyt alkaa vahvistaa nuorena jo aivan eri tavalla. Mutta niin paljon jäi kismittämään, että varmaan yritetään saada vielä se toinen legi joskus, ja sitten ei vaivata enää ketään paimennusyrityksillä.

Oli aivan mahtavat kolme päivää, olen oppinut taas NIIIIIN paljon! Nämä päivät ja Lindan klinikka yhdessä ovat ennen kaikkea opettaneet sen, että aussien todelliset piirteet eivät tule esiin missään muussa lajissa niin kuin paimennuksessa. Muissa harrastuksissa ja testeissä voi saada viitteitä, mutta vain se työ, mihin koira on jalostettu, kertoo eniten koiran synnynnäisistä taipumuksista ja kyvyistä. Tämä edellyttää myös koiran systemaattista koulutusta työntekoon nuoresta saakka. Melko turhaa on viedä 6-vuotiasta koiraa kokeeseen kolmen harjoituksen jälkeen. Mutta halusin kokeilla tätä, että sitten ehkä joskus jonkun koiran kanssa osaan jo vähän enemmän ja tiedän, miltä tuntuu olla paimennuskokeissa. Hymy

Riitta ja Muksu tekivät upeaa työtä kolmentena ja neljäntenä päivänä. Riitta on saanut vääntää tosissaan Muksun kanssa, ja se työ alkaa näkyä nyt! Muksu on luotettava ja rehellinen koira. Olen ihan hurjan ylpeä molemmista!