Luonnetestituomarien koulutuspäivät järjestettiin tänä vuonna Vantaalla Rantasipi Airport -hotellissa. Lensin perjantaina iltakoneella sinne - tarkoitus oli lentää jo iltapäiväkoneella, mutta lento peruttiin puoli tuntia ennen koneen lähtöaikaa. Hengailin tylsistyneenä pari tuntia lentokentällä ja pääsin lopulta Vantaalle. Koska olin vasta yhdeksältä perillä niin myöhäiseksihän se ilta vierähti kuulumisia vaihdelessa kollegojen kanssa, mutta seuraavana aamuna olimme tikkana luentosalissa, kun ääneen pääsi IngaLill Larsson, MH-luonnekuvaaja, luonnetestituomari, kouluttaja ja Svenska Brukshundklubbenin luonnetyöryhmän jäsen.

Aamupäivällä IngaLill kertoi pentutestistä, joka on tulossa viralliseksi Ruotsissa. Se julkistetaan vasta syyskuussa , ja sitä on kehitelty nyt viiden vuoden ajan. Pentutestiä on kokeiltu testiryhmällä, jossa on ollut kuusi erirotuista pentuetta mukana. Pennut testataan 7-8 viikon ikäisinä, kun ne ovat vielä kasvattajan luona. Nuorempien pentujen vireystilassa on liian suuria vaihteluita eivätkä nuoremmat pennut muutenkaan ole vielä tarpeeksi kehittyneittä testattaviksi, jotkka tuloksesta olisi kantavaa hyötyä. Pentutesti on suunniteltu nimenomaan palveluskoirille ja yhteistyössä virkakoirakouluttajien kanssa, mutta se on kaikille roduille avoin.

Iltapäivällä IngaLill esitteli meille ruotsalaisen luonnetestin. Ruotsissa oli aiemmin samanlainen luonnetesti kuin meillä, mutta vuodesta 2007 on käytössä ollut uudistettu luonnetesti. Siinä on muutamia samanlaisia osioita kuin MH-kuvauksessa ja testissä on testinjohtaja ja kaksi tuomaria, jotka vain kirjoittavat, eivät puutu koiran käsittelyyn. Katsoimme aiheesta oikein mielenkiintoisen esittelyfilmin. Suurin poikkeus meikäläiseen luonnetestiin on pimeän huoneen puuttuminen. Meikäläisten tuomarien mielestä pimeän huoneen koe mittaa loistavasti toimintakykyä ilman uhkaa. Toisaalta ruotsalaisten testissä koira lasketaan useissa testin kohdissa irti, mikä antaa sille tilaisuuden osoittaa itsenäistä toimintakykyään paremmin ja useissa eri tilanteissa.

Ruotsissa pyritään järjestelmään, jossa mahdollisimman moni kokonainen pentue ensin pentutestataan, sitten MH-kuvataan ja sitten luonnetestataan. Luonnetestiin ei pääse, ellei ensin ole MH-kuvattu. Pentutesti ja MH ovat kaikille rotukoirille avoimia, luonnetesti vain palveluskoirille. Luonnetestin ikärajat ovat 18 kk - neljä vuotta. Mielestäni meilläkin olisi syytä laskea yläikärajaa ainakin viiteen vuoteen; sen vanhempia koiria ei juuri ole järkevää testata. Samalla myös annettaisiin tilaisuus nuoremmille koirille ja koiranohjaajiulle hyötyä testsistä, varsinkin tässä tilanteessa, kun tuomareista ja siten testeistä on huutava pula.

Innostuin pentutestistä siinä määrin, että juttelin IngaLilin kanssa mahdollisuudesta päästä Ruotsiin kouluttautumaan pentutestaajaksi. Hän sanoi, että kunhan he aloittavat koulutukset, olen tervetullut mukaan ja kutsu tulee varmasti.

Lauantai-iltapäivällä lentelimme Lean kanssa kotiseudulle Pohjois-Karjalaan. Hansu ja koirat olivat vastassa kentällä. Pikku keijukainenkin oli päässyt mukaan, että oppii kulkemaan autossa.